Vragen van klanten en tips van uw garage

Hier vindt u tips van uw garage.

Onderhoud en reparatie

Niets zo vervelend als een auto die je in de steek laat. Om dit te voorkomen is onderhoud heel belangrijk. Je zou kunnen besparen op onderhoud. Maar dat houdt een risico in. Hogere kosten voor reparatie, kans op pech maar ook de veiligheid kan in het geding komen. Een goed onderhouden auto levert bij inruil meer op en is meestal makkelijker te verkopen. Sommige dingen kun je zelf, voor andere werkzaamheden is de keuze voor een garage beter.

 

Wat is dat snerpende geluid onder mijn motorkap?

Dat is waarschijnlijk het geluid van de V-snaar of de multiriem.
Geluid loopt op met het motortoerental, maar is de motor eenmaal warm dan is het geluid vaak snel weer weg.
Meestal betekent dit dat de V-snaar of multiriem versleten is of te slap staat.
Laten vervangen dus of strakker stellen.

 

Mijn auto start niet en tikt als ik start.

Waarschijnlijk een lege accu. Je kunt dit gemakkelijk testen door je binnen-verlichting aan te doen. Als die aan is, start je de auto.
Kijk tijdens het starten naar het lampje. Wordt het zwakker, knippert het of gaat het uit, dan is het vast een lege accu. Blijft het branden, dan is er iets anders aan de hand.

 

Ik heb een lekke band, de moeren zijn los, maar de band wil er niet af.

Waarschijnlijk zit het wiel vastgeroest op de naaf.
Maak niet de moer in het midden los, want dat is de bevestiging van de aandrijfas. Draai in plaats daarvan drie of vier bouten weer een beetje vast. Laat vervolgens je auto zakken.
Door het gewicht dat op het wiel rust, zal het wiel loslaten.

 

Hoe werkt een accu?

De accu in je auto slaat energie op. Die energie word gebruikt voor elektrische functies zoals je ruitenwissers, radio, verlichting en je startmotor.
De accu wordt opgeladen door de dynamo, die op zijn beurt wordt aangedreven door de motor. Rij je niet of nauwelijks, dan zal je accu dus langzaam op raken.
Het is dan verstandig om hem met een externe op te laden. Of laat je accu eens nakijken door de garage. Zij doen dan een accucheck.

 

HOEZO EEN BEURT??? Ik rij maar 6000 km per jaar........

Juist als je weinig rijdt, kunnen bepaalde onderdelen gaan roesten. Je remschijven bijvoorbeeld worden schoon gehouden door je remblokken.
Maar dan moet je wel regelmatig remmen. Ook bij weinig kilometers is het dus belangrijk om je auto te laten controleren.


Net een beurt gehad en toch pech?!

Met goed onderhoud kun je het risico op pech verkleinen, maar voorkomen is onmogelijk. Sommige onderdelen worden op een vast moment vervangen zoals je distributieriem, andere rij je op.
Zo kan het altijd gebeuren dat onderweg je dynamo of startmotor de geest geeft.

 

Bewust rijden

Het verdient de aanbeveling om rustig op te trekken en rustig te rijden als de motor nog niet warm is. Door wat bewuster te rijden belast je de motor minder, slijten banden minder en bespaar je veel brandstof.
Door te anticiperen, vaker af te remmen op de motor en je auto te laten uitrollen, gaan bovendien je remblokken langer mee.