Vragen van klanten en tips van uw garage

Hier vindt u tips van uw garage.

Onderhoud en reparatie

Niets zo vervelend als een auto die je in de steek laat. Om dit te voorkomen is onderhoud heel belangrijk. Je zou kunnen besparen op onderhoud. Maar dat houdt een risico in. Hogere kosten voor reparatie, kans op pech maar ook de veiligheid kan in het geding komen. Een goed onderhouden auto levert bij inruil meer op en is meestal makkelijker te verkopen. Sommige dingen kun je zelf, voor andere werkzaamheden is de keuze voor een garage beter.

 

Houd je lak schoon

Sommige auto’s hebben kunststof of aluminium panelen, maar de meeste hebben nog steeds een stalen carrosserie. Roest heeft meer vat op vieze auto's dan op schone, dus was 'm regelmatig en zet de lak af en toe in de was. Ook handig: kies in de wasstraat voor een ‘hot wax’-behandeling. Dat spul komt op plekken waar je met de hand niet bijkomt.

 

Wat is dat snerpende geluid onder mijn motorkap?

Dat is waarschijnlijk het geluid van de V-snaar of de multiriem.
Geluid loopt op met het motortoerental, maar is de motor eenmaal warm dan is het geluid vaak snel weer weg.
Meestal betekent dit dat de V-snaar of multiriem versleten is of te slap staat.
Laten vervangen dus of strakker stellen.

 

Mijn auto start niet en tikt als ik start.

Waarschijnlijk een lege accu. Je kunt dit gemakkelijk testen door je binnen-verlichting aan te doen. Als die aan is, start je de auto.
Kijk tijdens het starten naar het lampje. Wordt het zwakker, knippert het of gaat het uit, dan is het vast een lege accu. Blijft het branden, dan is er iets anders aan de hand.

 

Wees alert op steenslag

Een stukje lak dat eraf is door steenslag lijkt niet ernstig, maar doordat de roest hier ongehinderd zijn gang kan gaan, zit je binnen enkele jaren met een rottend gat. Dus wees er snel bij en stip de beschadigde plekken bij met een lakstift.

 

Ik heb een lekke band, de moeren zijn los, maar de band wil er niet af.

Waarschijnlijk zit het wiel vastgeroest op de naaf.
Maak niet de moer in het midden los, want dat is de bevestiging van de aandrijfas. Draai in plaats daarvan drie of vier bouten weer een beetje vast. Laat vervolgens je auto zakken.
Door het gewicht dat op het wiel rust, zal het wiel loslaten.

 

Hoe werkt een accu?

De accu in je auto slaat energie op. Die energie word gebruikt voor elektrische functies zoals je ruitenwissers, radio, verlichting en je startmotor.
De accu wordt opgeladen door de dynamo, die op zijn beurt wordt aangedreven door de motor. Rij je niet of nauwelijks, dan zal je accu dus langzaam op raken.
Het is dan verstandig om hem met een externe op te laden. Of laat je accu eens nakijken door de garage. Zij doen dan een accucheck.

 

HOEZO EEN BEURT??? Ik rij maar 6000 km per jaar........

Juist als je weinig rijdt, kunnen bepaalde onderdelen gaan roesten. Je remschijven bijvoorbeeld worden schoon gehouden door je remblokken.
Maar dan moet je wel regelmatig remmen. Ook bij weinig kilometers is het dus belangrijk om je auto te laten controleren.


Net een beurt gehad en toch pech?!

Met goed onderhoud kun je het risico op pech verkleinen, maar voorkomen is onmogelijk. Sommige onderdelen worden op een vast moment vervangen zoals je distributieriem, andere rij je op.
Zo kan het altijd gebeuren dat onderweg je dynamo of startmotor de geest geeft.

 

Bewust rijden

Het verdient de aanbeveling om rustig op te trekken en rustig te rijden als de motor nog niet warm is. Door wat bewuster te rijden belast je de motor minder, slijten banden minder en bespaar je veel brandstof.
Door te anticiperen, vaker af te remmen op de motor en je auto te laten uitrollen, gaan bovendien je remblokken langer mee.

 

Check je bandenspanning 

Dit lijkt een voor de hand liggende, maar het is nog steeds een punt dat door de meeste mensen over het hoofd wordt zien. Als je banden slechts een paar millibar minder lucht hebben dan voorgeschreven, slijten ze sneller en moet je motor harder werken. Dit betekent tevens dat je brandstofrekeningen iets hoger zullen zijn. Dus controleer uw bandenspanningen om de paar weken. Pomp ze niet té hard op, want dan slijten ze in het midden harder. 

 

Controleren voorkomt repareren

En dan zijn er nog de voor de hand liggende tips: controleer je olie en koelvloeistof regelmatig, let op je motortemperatuur en andere lampjes op je dashboard en volg de voorgeschreven service-intervallen. Controleer ook regelmatig je luchtfilter, koelslangen en brandstofleidingen. Ook de waterpomp en eventuele v-snaren of kettingen rondom de motor verdienen aandacht.