Wat je moet weten over E10 benzine

De landelijke introductie van E10-benzine is een feit. Maar wat is dat E10 nu eigenlijk? Wat zijn de voordelen? En is mijn benzineauto wel geschikt voor E10-benzine? Een hoop vragen.

Wat is E10?

E10 is benzine waaraan 7,5 tot maximaal 10% bio-ethanol is toegevoegd. Ethanol wordt gewonnen uit planten als suikerriet. Daardoor is de totale samenstelling van E10-brandstof op papier beter voor het milieu dan reguliere Euro95, tegenwoordig ook wel E5 genoemd.

Is E10 beter dan Euro95?
Dat ligt eraan. Uit Brits onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat een benzineauto met E10-benzine ongeveer 8 procent onzuiniger is dan wanneer er Euro95 getankt wordt. Wel stoot een auto die op E10 rijdt minder CO2-emissies uit, maar omdat het brandstofverbruik hoger is, ligt de gemiddelde CO2-uitstoot van een benzinemotor met E10 toch hoger dan die van een benzinemotor met Euro95 of Euro98. Met E10 kan de CO2-uitstoot 11 gram per kilometer hoger uitvallen ten opzichte van Euro95. Hoe dat kan? Onder meer omdat ethanol ongeveer 30 procent minder energie bevat dan Euro95-benzine. De motor moet dus meer brandstof inspuiten voor hetzelfde resultaat.

Waarom wordt E10-benzine ingevoerd?
Het streven van de overheid is dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. “Met de grotere beschikbaarheid van groenere benzine rijden ook de auto’s die mensen reeds in bezit hebben schoner, want met het gebruik van E10 worden minder fossiele brandstoffen verbruikt”, stelt de overheid. Dat is dus de hoofdreden: het verbruik van fossiele brandstoffen reduceren. De toevoeging van bio-ethanol lijkt dus vooral marketing dan dat het CO2-voordelen oplevert.

Sinds wanneer is E10 ‘verplicht’ in Nederland?
E10-benzine wordt al sinds 2011 langzaamaan uitgerold in Nederland. Vanaf 1 oktober 2019 zijn alle Nederlandse pompstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. Tankstations met infrastructuur voor maar één soort benzine blijven vrij in de keuze wat zij aanbieden. Staat er E5 op het label, dan tank je Euro95. Als er E10 op het label staat, dan tank je benzine met maximaal 10 procent bio-ethanol. Euro98 heeft ten opzichte van Euro95 en hoger octaangetal en is vooral geschikt voor benzinemotoren met meer motorvermogen.

Is E10 nadelig voor mijn benzinemotor?
Die kans bestaat. Het ligt eraan welke materialen en onderdelen er zijn gebruikt voor de benzinemotor in jouw auto. Nieuwe modellen zijn vaak wel geschikt, maar bij oudere types kan gebruik van E10-benzine op de langere termijn schade veroorzaken. Zoals eerder aangegeven is bio-ethanol een vorm van alcohol, gemaakt door fermentatie uit bijvoorbeeld tarwe, suiker of maïs. Ethanol is agressiever dan benzine voor metalen en kunststoffen. Op die manier kan ethanol motoronderdelen zoals pakkingen en afdichtingen beschadigen. Kijk dus goed of jouw auto geschikt is voor E10.

Is mijn auto geschikt voor E10 brandstof?
‘Kan ik E10 tanken?’, zo vraag je je misschien af. Dat ligt er puur aan wat voor benzineauto je hebt. Ongeveer 90 procent van de benzineauto’s in Nederland is geschikt voor E10-benzine, maar ongeveer 10 procent dus niet. Dat zijn honderdduizenden auto’s. Modellen van het Volkswagen-concern met een FSI-benzinemotor kunnen bijvoorbeeld géén E10 tanken. 

Hoe heet E10 in het buitenland?
Dat is het mooie aan de nieuwe brandstoflabels: die zijn in heel Europa nu gelijk. Maar toch kom je zo nu en dan nog wel wat verschillen tegen. In Duitsland kom je E10 tegen als Super E10 of Super 95 E10. Euro95-benzine heet in Duitsland Super E5, Super 95 E5, Super bleifrei, Superbenzin, E5 Eurosuper of Super 95 Oktan. De Euro98-versie luistert in Duitsland naar de namen SuperPlus 98 of 98 Oktan.
In België is normale Euro95-benzine niet meer verkrijgbaar. Je tankt in België altijd 95 E10 of Benzine 95 E10. Euro98 wordt nog wel verkocht in België en heet daar Superplus 98 of Super Sans Plomb 98. Deze brandstof moet je kiezen als je benzinemotor niet geschikt is voor E10-benzine.
Tot slot nog even Frankrijk. In dat land wordt E10-benzine aangeduid als SP95-E10. SP staat in dit geval voor Sans Plomb: ongelood. Langs de Franse snelwegen tank je tegenwoordig vrijwel altijd E10-benzine, maar binnendoor bieden de tankstations nog wel Euro95 (E5) of Euro98 (Superplus 98, Super Sans Plomb 98) aan.

Is er een website waar ik het kan controleren?

Ja. VIA DEZE LINK  kan u kijken of uw auto geschikt is voor E10 brandstof. Staat uw voertuig er niet bij, laat u dan informeren door uw merken dealer.